Kulturhistorie

Bronzealderikonet Solvognen er fundet i Trundholm Mose og er det mest unikke udtryk for Geopark Odsherreds rige kulturhistorie. Bronzealderfundet vurderes til at være det mest betydningsfulde bronzealderfund i Europa og blev fundet i Trundholm Mose i 1902.

Fundstedet skal nu gøres til en markant seværdighed i det særlige landskab - og et samarbejde imellem geoparken, landskabsarkitekt-studerende ved Københavns Universitet, Nationalmuseet og Museum Vestsjælland har allerede nu ført til et projektforslag, der vækker interesse. Projektforslaget blev september 2016 afsløret under overværelse af H. M. Dronningen i forbindelse med dronningens sommertogt med Kongeskibet Dannebrog. Landskabet og kulturhistorien. I landskaberne titter tidsaldre som stenalder og bronzealder frem i form af stendysser og gravhøje. De store og mest prominent beliggende af gravhøjene er med til at definere landskabets konturer.

Geopark Odsherreds højeste punkt er således blevet det højeste punkt i kraft af den 8 m høje bronzealderhøj Vejrhøj. Middelalderen er repræsenteret med f.eks. Fårevejle Kirke og Dragsholm Slot. Senest har det moderne menneskes dyrkning af jorden, inddæmningen af Lammefjord, opførelsen af byer, veje og sommerhusområder givet den sidste finish på det landskab, vi ser i dag.