Disbjerg | Veddinge Bakker | Geopark Odsherred

Disbjerg

Naturskønheden i Disbjerg-området er stor, og der venter en belønning i form af en storslået udsigt, hvis du bevæger dig op på på selve Disbjerg. Billedet her viser den smeltevandskløft, der skærer sig gennem Vejrhøjbuen ved Disbjerg.

Smeltevand fra gletsjeren, der lå over Lammefjord for omkring 17.000 år siden, har eroderet i Vejrhøjbuen. Enkelte steder har smeltevandsfloder gennembrudt Vejrhøjbuen og gnavet dybe kløfter i den. Siden bredte vandet sig i en vifte af mindre vandløb og formede smeltevandsletten på ydersiden af randmorænen. Den smeltevandskløft, der strækker sig fra Disbjerg og ud mod Skamlebæk Radiostation, er ca. 1,5 km lang. Højdeforskellen fra bunden af kløften til ryggen af Vejrhøjbuen er på op til 40 m. Fra både Disbjerg og Bolinge Bakke, hvor Skamlebæktårnet står, er der udsyn over denne nøglelokalitet i Geopark Odsherreds istidslandskab.

Det bakkede landskab med de store kontraster har også gjort området omkring Disbjerg til en nøglelokalitet for kunstnere. Skiltet ved p-pladsen fortæller mere om værker herfra, der sammen med talrige landskabsmotiver fra hele herredet kan opleves på Odsherreds Kunstmuseum. 

Kort over landskabsformerne i den nordlige del af Vejrhøjbuen. Efter Krüger, 2006. 

Del denne side

Disbjerg, Veddinge Bakker
Parkering med bord og bænke
Disbjergvej nær nr. 10
4540 Fårevejle
GPS: N55°49'41'', E11°26'18''
 
_____
Gå- og cykelture

Klik dig frem til Veddinge Bakker og se ruteforslag hos Friluftsguiden.dk 

Smeltevandskløften

Denne optagelse er lavet nede i smeltevandskløften, hvor smeltevandet engang fossede afsted. Prøv at forestille dig, hvilke enorme kræfter, der har været på spil. Fotograf: Claus Starup. 

Naturplejeprojekt i Disbjergområdet