Carla Colsmann Mohr | Landskab fra Bjergene, 1922-24 | Odsherreds Kunstmuseum

Landskab fra Bjergene

Carla Colsmann Mohr: Landskab fra Bjergene, 1922-24, Odsherreds Kunstmuseum

Odsherreds morænelandskaber er skabt af især tre store isfremstød, der alle er repræsenteret her: Kattegatisstrømmen (Sjællands Odde), Storebælts-gletsjeren (Ordrup Næs) og det Ungbaltiske isfremstød (Vejrhøj-, Vig- og Højbybuen). 

Intense naturstudier 
Carla Colsmann Mohr (1887-1974) var uddannet på Kunstakademiet i København. Fra 1914-28 havde hun sin egen malerskole, og i 1916 var hun medstifter af Kvindelige Kunstneres Samfund. Fra 1920’erne var Mohr ofte at finde i Odsherred om sommeren i sit nedlagte husmandssted på Vindekilde Strandvej, hvor hun omhyggeligt skildrede naturen i Bjergene. Mohrs komposition er spændt ud mellem nogle stramme diagonaler: den kølige irgrønne bakke i forgrunden falder fra højre mod venstre. Toppen af Hyrehøj, der stritter som en knap, holdes i skak af ledeblokken forrest til højre i billedet. Den kølige blå-grønne farveskala varmes op af flader med okker og strøg af vinrød.

Malested og motiv
Malestedet må være vestsiden af Vejrhøjbuen med udsigt til Hyrehøj og Sejerø Bugt med Sjællands Odde som det lysende bånd i horisonten. Ordrup Næs er i dag stærkt bevokset, så denne udsigt findes ikke i dag. Billedet er nok også præget af en grad af kunstnerisk frihed; for landskabs- og kortkyndige stemmer det i hvert fald ikke helt. 

Del denne side

Find motivet
Hyrehøj
Parkering 
Næsvej nær nr. 1A
4540 Fårevejle
GPS: N55°49'43", E11°23'7"
 
Du kan ikke parkere ved Hyrehøj. Fortsæt derfor 1,2 km ad små grusveje til fods videre ad Næsvej, tv ad Næstoften, th ad Røglevej, tv ad Hyrehøjvej til Hyrehøj nær nr. 17. 
GPS: N55°49'26", E11°22'48"
 
 
_____
Den kunsthistoriske rute

Tag på jagt efter kunstnernes motiver og malesteder i geoparken med folderen til Den kunsthistoriske rute. Se værker og landskabsmotiver fra herredet på Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs og på Malergården i Plejerup. 

Gå- og cykelture

Klik dig frem til Ordrup Næs og se andre ruteforslag i området hos Friluftsguiden.dk